Jordroten

Utrensningens baksida

7 kommentarer

Jag har varit väldigt dålig på att visa er mina loppisfynd på sistone. Jag tror att det mest beror på att jag shoppat en hel del tråkgrejer, alltså sådant som inte är så snyggt på bild. Porslin är jättesnyggt på bild och även böcker och textilier.

dsc_4737

Jag har rensat och rensat och rensat en hel del de senaste åren och ändå så känns det som att vi drunknar i prylar här och kommer du hem till oss så skulle du nog tycka att det ser precis så ut, som att vi på riktigt drunknar i prylar. Men allt är inte som det verkar. Vi har ingen förvaring här. Allt vi äger och har står framme. Om du ställde fram allt du har i dina skåp så skulle det troligtvis se ut som att du också drunknade i prylar.

SONY DSC

När vi först flyttade hit så hade vi ett stort förråd på loften på kanske 30 kvm golvyta, inte takhöjd eftersom att det är ett loft, men det räckte gott och väl för oss. Där kunde vi förvara alla textilier, gamla kläder, vinterkläder, skridskor och diverse hantverksmaterial. Men så gjorde jag om förrådet till ett sovrum för drygt två år sedan och sedan dess har vi levt i kaos.

wpid-wp-1420902287467.jpeg

Jag har lagt så mycket tid och energi och pengar på att försöka lösa detta och skapa bra och fungerande förvaring men det är svårt. Det är lågt till tak och det är små rum så att köpa någon fyndig ikealösning funkar inte. Det är platsbygge som gäller och det har jag varken tid eller ork till. Jag är helt slut. Kaoset har också lett till en frenetisk utrensning där jag helt galen deklarerat ”att vi KAN INTE komma iordning här förrän vi cirka rensat ut allt vi äger och har, gaaaah!!” För jag trodde verkligen det. Jag trodde att vi hade för mycket kläder, för många skor, för många böcker, för mycket hantverksmaterial, för mycket textilier, för mycket porslin, för mycket av precis allt! Och jag trodde att om vi bara gjorde oss av med allt så skulle vi komma iordning med vårt hem och jag skulle bli piggare och må så mycket bättre. Jag har ju läst om den ena efter den andra som gjort sig av med det mesta och nu bor på 5 kvm och bara är så mycket friare och lyckligare och tänkte att jag också vill bli så där härligt fri och lycklig! Så jag rensade och rensade och VI rensade och körde till returpunkten och vi stod på loppis fast jag egentligen inte orkade.

_20170205_135617

Vi plockade bort bestick, tallrikar och glas från köket. En del packade jag ner och ställde i boden och en del låste jag in i ett skåp i salongen, så att vi skulle ha nära till fler om vi hade gäster. Jag gjorde mig alltså inte av med allt överflöd av köksgrejer då jag ändå kunde se ett behov av att ha fler tallrikar till gäster, men jag ville pröva hur det var att endast ha en tallrik var, en mugg var, en sked var, osv. Dels så hoppades jag på att det skulle bli mindre disk. Det blev det inte! Och så ville jag förstås se om vi mådde bättre av att inte ha så mycket porslin i köket. Men vi mådde inte bättre. Vi saknade vårt porslin. Vi gillar helt enkelt vårt porslin och att kunna välja färg, form och mönster efter humör eller årstid eller fest. Vi gick till skåpet i salongen och nallade därifrån och snart var det väldigt trångt i skåpen igen.

_20170205_140335

I jakten på ett friare och lyckligare liv så ville jag också bli självförsörjande och drog igång massiva projekt i trädgården. Jag hade odlat småskaligt i många år och kände att det riktigt kliade i fingrarna efter det stora. Jag ville att potatisen skulle räcka hela sommaren och hösten minst och inte bara till midsommarafton. Jag vill ha så mycket zucchini att jag inte visste vad jag skulle göra av den. Jag ville ha så mycket bönor så att det skulle räcka till torka dem och ha bönor i ett helt år. Jag ville ha örter i burkar och hängandes i taket i köket. Jag ville ha hela frysen full av ärtor, spenat, dill, broccoli, kål och snålröra. Men så blev det inte. Det blev två säsonger av hårt arbete och en liten skörd i förhållande till mina drömmar.

För att jag skulle ha tid med allt trädgårdsarbete, den galna utrensningen och kampen för tillräcklig förvaring i huset så sa jag upp tv och internet. Jag tänkte att om vi inte fastnade på netflix och inte hade så mycket som lockade och underhöll oss så skulle vi kanske bli uttråkade och vilja jobba mer. Jag ville också spara pengar förstås. Ju mindre pengar vi behövde för att leva desto mindre skulle jag ju behöva lönearbeta. Jag har knappt sparat en endaste lite krona. Vi har inte arbetat mer pga inget internet, vi kämpar på så gott vi kan och när vi har kämpat nog för en dag behöver vi faktiskt varva ner och då skulle det inte vara helt fel med internet.

Nog kan det låta som att jag nu är emot allt som har med ett ”enklare” liv att göra. Tvärtom. Jag vill fortfarande rensa ut, men endast sådant som vi faktiskt inte kan ha användning av nu eller i framtiden och inte sådant som vi egentligen vill behålla men bara rensar ut för att ”bli av med grejer”. Jag vill fortfarande bli delvis självförsörjande, men på mina villkor och efter min egen förmåga. Jag är själv. Ensam vuxen på två barn, fyra katter, stor trädgård, två hus med renoveringsbehov, ett hushålle (som Lotta på Bråkmakaregatan säger) och lönearbete. Det är inte rimligt att tro att jag ska orka göra allt själv och på en och samma gång.

Vi har fortfarande inget internet men vi har tv med ”gratiskanalerna”, (vadå gratiskanaler?! en måste ju betala radio-och tv-avgift liksom). Jag har inga planer på att skaffa internet igen just precis nu och tillsvidare så shoppar vi filmer och serier billigt på loppis, att underhålla oss med. Och då kommer vi tillbaka till början av denna rant. Det är inget kul att visa upp sina loppisfynd när loppisfynden mest består av fula dvd:er som inte gör sig lika bra på bild som böcker, porslin och textilier gör och det är alltså därför som jag har varit dålig på att visa upp mina loppisfynd på sistone. Men lite porslin och textilier har jag fyndat och detta hittade jag på Röda korset i Österbymo i fredags:

SONY DSC

Porslinet kostade sammanlagt 60 riksdaler, plåtburken 20 och textilierna 60 för en hel påse!!

SONY DSC

Det blev långt det här och min personlighet som lätt tappar fokus och gillar att dagdrömma och är utbränd pga av att min personlighet inte uppskattas i samhället eller i mitt yrke, så behöver jag sluta här för att själv hänga med i allt jag har skrivit. Egentligen skulle jag också vilja ranta om ”positivt tänkande” och ”du bestämmer själv över ditt liv” som jag tycker går lite hand i hand med ”ett enklare liv”. I alla fall upplever jag att många som förespråkar ”ett enklare liv” gärna skriker om att en själv bestämmer över sitt liv och det är faktiskt bara säga upp sig från sitt lönearbete och flytta till en koja om det nu är det en vill göra med sitt liv!! När jag sa upp internet så var min tanke att jag skulle fortsätta blogga genom att skriva i word när jag hade något att säga och sedan ta med datorn till jobbet där det såklart finns internet och lägga ut det på bloggen. Det blev inte så. Jag har 20 GB på mobilen per månad och någon gång här och där har jag lyckats få ut ett blogginlägg genom att använda mobilen som modem till datorn.Som idag. Jag saknar bloggandet och jag saknar dialogen så jag vill hitta en rutin för att få till det i alla fall en gång i veckan eller något mer realistiskt, en gång i månaden. Håll tummarna! Jag har ju så mycket klokt att dela med mig av 😉 Men det här inlägget har tagit mig cirka fyra timmar, så… vi får väl se

Häppen peppen ❤

7 tankar om “Utrensningens baksida

  1. Jag skulle vilja använda ordet ”balans”. Funkar det bättre tror du? Det handlar ju om att få livet att funka utifrån de förutsättningar en har, att skapa balans mellan måsten, viljor och önskningar. Så att det blir så bra som det kan bli. Kram!
    (Och lyssna inte på dom som ba: ”- Jamen det är ju bara att…” för dom har ingen jävla aning…)

    Gilla

    • Ja balans är ett bra ord. Men utan kaos ingen utveckling, utan kaos inga slutsatser, utan kaos inga framsteg osv. Jag skulle ju inte ha kommit fram till ett skvatt utan att ha gått igenom allt detta först. Jag har strävat och försökt skapa balans i livet i cirka sju år nu 😀 Tills jag en dag förstod kaosets uppgift. Men visst vill jag ha balans, särskilt nu efter så otroligt mycket kaos. Men jag vet nu att jag inte vill vara utan kaos, att det inte är något som jag vill undvika, för så kände jag förut, att jag bara ville ha lugn och ro. Jag skulle vilja diskutera det där med ”att lyssna på andra”. För som med precis allt så finns fördelar och nackdelar 🙂 Men nu ska jag jobba lite… 😀

      Gilla

  2. Väldigt fina loppisfynd! Nu blir jag ännu lite mer ledsen över att jag inte kunde följa med. Fast nu fick ju fynda konkurrensfritt i och för sig!

    Gilla

  3. Snart ett år sen detta inlägget men jag skriver en rad ändå och hoppas mycket ha löst sig. Nej, flytta ut i en koja och leva enkelt må kännas skönt i tanken, jag vet, men i längden finns det en del bekvämligheter som verkligen underlättar i längden särskilt om man har familj.
    Ibland har man fullt upp med att bara leva och kanske inte hinner med att vara odlare och självförsörjande på grönsaker också. Det finns en risk att jämföra sig med de som gjort odlandet i sociala medier till ett jobb och levebröd. Du jobbar ju utanför hemmet också.
    Att odla i det lilla och utöka efter hand man känner att man orkar och hinner med är min melodi.
    Jag tycker du säger så mycket klokt och att skriva är ett bra sätt att reda i tankar. Hoppas du hittar tillbaka till bloggandet. Jag hittade ditt fina konto på instagram, men skulle gärna följa din blogg också. Världen är inte svart eller vit.
    Varmaste kramen
    /Anette

    Gilla

Lämna en kommentar