Jordroten

Fröer fröer och fröer och mera fröer

16 kommentarer

Jag har hittat en ny frösida som heter Rara Växter och har nu legat i sängen och fönstershoppat i en cirka en timme. Det är ju så grymt kul att glo på fröer! Och Rara Växter, hur vackert är inte det! Jag skulle INTE köpa några fröer dock, jag har mycket mer än vad jag kommer att kunna så och ta hand om men när jag såg att det endast fanns en kvar av den här fantastiska växten så blev jag liksom som förbytt och kände mig helt enkelt TVUNGEN att klicka hem den.

blue blue1 blue2

Och som så brukar så behöver en komma upp till minsta ordervärde så det blev några fler fröer i kundvagnen:

rara växter

Storgulliganen har plötsligt börjat att tycka om rädisor. Jag har ett par sorter sedan tidigare men jag tänker att rädisa är en sån sak som jag vill odla mycket utav. Det är också något som jag inte har odlat tidigare så jag vill testa olika sorter för att hitta just de rädisorna som passar oss.

frö11

Detta ledde till en ordentlig genomgång av mina fröer och jag sorterade upp dem och fotade dem så att jag enkelt ska kunna se vad jag har och undvika dubbelbeställningar som jag har lyckats med några gånger hittills. Det kan dock ha varit meningen att jag skulle köpa dubbelt av vissa då förra odlingssäsongen var en mindre katastrof och jag stod utan en del fröer som gått åt helvete men som det inte gick att köpa fler utav. Det vill jag inte vara med om igen! Det var bl.a. en gurka från Runåbergs som inte överlevde snigelattackerna som jag nästa odlingssäsong kommer att så i omgångar och vara beredd att plantera ut nya plantor om sniglarna eller annat skulle ta dem. Jag kommer också att sätta dem i odlingslådor som jag lite enklare kan hålla snigelfritt än om de står på friland. I mitt huvud kommer jag också att bygga ett litet litet växthus till gurkorna i det hörn där jag förra odlingssäsongen hade sallat.

sallad 5

sallad

Men i mitt huvud bor det massor av idéer så vi får väl se vilka idéer som blir till verklighet och vilka som får vänta.

MIN FRÖVERBLICK

Fröer från Impecta, Runåbergs, Örtagården mfl: 

Gurkor

frö3

Tomater, paprika, chili

frö2

Rotfrukter

frö8

Sallat å sånt

frö5

Kål

frö4

Pumpor å squash

frö10

Bönor å ärtor

frö7

Majs

frö9

Majs är också något som jag vill gardera mig med. Förra året hann jag inte ta hand om dem som planerat och endast en planta överlevde den kalla och blåsiga våren. I år ska jag ha ett mindre fält av majs.

Lök

frö12

Sparris å fattigmanssparris (svartrot)

frö6

Örter å kryddor

frö13

Örter hann jag inte med alls förra säsongen. Kanske för att jag bitter över alla snigeluslingar fick något storhetsvansinne och ville bygga en upphöjd örtagård med stenplattor à la Ernst

250615_kryddtradgard_444

Jag har dock inte gett upp mitt storhetsvansinne. Nej nej, en vacker dag så…

Rädisor

frö11

Blommor

frö1

Jag har också en del fröer plockade från hemmaodlingar.

 

Fröer från Nykilsjord:

Vallmo

frö17

Palsternacka

frö16

Ärtor

f

Frön från egen odling:

Picklesgurka

f2

Ringblomma

ringblomma

Chili

chili

Jag har inte brytt mig om att plocka nåt särskilt från våra egna odlingar. Det har mest varit Lillgulliganen som gjort det. Hon står för det mesta av ringblomsfröerna.

Fröer från Waldorfodling:

De här fröerna är en julklapp från Lillgulliganen. Det är fröer som hennes klass har plockat från sina odlingar.

Ringblomma, krasse, tagetes och dill

frö18

De sålde delar av sin skörd på lekskolans skördefest i höstas. Stolta som tuppar var de! Från frö till skörd.

f1

Jag är helt besatt av fröer! Denna lilla magiska sak som är så full av liv. Det är så väldigt häftigt. Nu ska jag ut till brevlådan och kolla om fröerna jag väntar från Impecta har kommit.

Häpp på er ❤

 

16 tankar om “Fröer fröer och fröer och mera fröer

  1. Alltså, jag odlar ju inte men jag skulle gärna ha en liten låda med fröer från Runåbergs bara för att det är så fina påsar!

    Gilla

  2. Fast det kanske ser lite konstigt ut med fröpåsar i en fin liten låda när jag inte ens har krukväxter…

    Gilla

  3. Ping: Hälsningar från en frögalen | Jordroten

Lämna en kommentar